İçindekiler
Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun olarak ifade edilen 5275 sayılı kanun “koşullu salıverme” ile ilgili hükümler içerir. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin kurumdaki infaz süresi iyi halli olarak geçirilmelidir. Tam tersi bir durum söz konusu olduğunda kanun hükümlerinin uygulanması mümkün değildir.
Eğer mahkum ağırlaştırılmış müebbet cezası almışsa infaz kurumunda 30 yıl geçirdikten sonra koşullu salıverme hakkından yararlanabilir.
Kanun hükümleri içerisinde ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı ile ilgili hakim ya da mahkeme tarafından verilmesi gereken kararları almak ve işleri yapmak, kanunlar ile verilen diğer görevleri tamamlamak için kurulan infaz hakimlikleri, Cumhuriyet savcısı tarafından ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin verilen kararlarla ilgili şikayetleri inceleyerek karara bağlamak gibi hükümler yer alır.
Kanuna göre ceza infaz kurumları ihtiyaca bağlı olarak gençlik açık ceza infaz kurumları ve kadın açık ceza infaz kurumları olarak kurulabilir.
5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun
Mahkumların koşullu salıverme hallerinin belirlendiği kanundan faydalanabilmek için infaz süresi iyi halli olarak geçirilmelidir. 5275 sayılı ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun çerçevesinde diğer süreli hapis cezası almış mahkumlar ile müebbet hapis cezası almış mahkumlar infaz kurumlarında cezalarının üçte ikisini iyi halli olarak çektiklerinde kanunda belirtilen koşullu salıverme durumundan faydalanabilirler.
Salıverme için gereken süreler birden fazla müebbet hapis cezasına mahkumiyette 30 yıl, birden fazla ağırlaştırılmış hapis cezasına mahkumiyette 36 yıl olarak belirlenmiştir.
Hükümlülerin toplumsal kurallara saygılı bir biçimde yaşamalarını sağlayan kanunlar yeniden suç işlemeyi engelleyici hükümler içerir. 5275 sayılı kanun için de geçerli olan bu durum ideal bir hukuk sistemine ulaşmak için uygulanır.
İlginizi çekebilir; Terörle Mücadele Kanunu
5275 Sayılı Kanun 105/a
Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanunun 105/a maddesi denetimli serbestlik kanunun uygulanması ile ilgili değişiklikleri içerir. Bu değişiklik 30 Mart 2020 tarihinden sonra işlenen suçlar için geçerlidir. İlgili tarihten önce işlenen suçlar için denetimli serbestlik uygulaması daha farklı şekilde gerçekleştirilir.
5275 sayılı kanun 105/a maddesine göre 30 Mart 2020 tarihinden sonra işlenen suçlar için hükümlülerin denetimli şekilde serbest kalabilmeleri için koşullu salıverilmelerine 1 yıl veya 1 yıldan daha az kalması ve haklarında iyi halli oldukları ile ilgili rapor düzenlenmiş olması gerekir.
5275 sayılı kanun ile ilgili yapılan değişiklikte temel amaç hükümlülerin aile bağlarını sürdürmeleri, dış dünyaya daha kolay uyum sağlamaları, aile ilişkilerini güçlendirmeleri olarak ifade edilir. Bu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin karar işlemleri gerçekleştiren Cumhuriyet başsavcılığının bulunduğu yer infaz hakimi tarafından verilir.
5275 Sayılı Kanun Son Hali
Yapılan düzenlemeler ile birlikte koşullu salıverme ve denetimli serbestlik uygulamaları ile ilgili yeni şartlar getirilmiştir. 5275 sayılı kanun son hali hükümlerine göre 4 yıl hapis cezası alan bir hükümlünün koşullu salıverilmesi için cezaevinde iki yıl kalmış olması şartı vardır.
Son değişikliklerde bazı mahkumlar için koşullu salıverme hükümlerinin uygulanabilmesi ve denetimli serbestlik için tanınan sürede uygulanan değişiklik konu edilmiştir.
5275 sayılı kanun ile ilgili güncel halde denetimli serbestlikten faydalanma hakkı elde eden mahkumlar için üç yıl süre belirlenmiştir. Burada suç işlenme tarihi için 30.03.2020 tarihi esas alınmakta olup mahkumun cezaevine girmiş olma şartı aranır. Koşullu salıvermeden yararlanılabilmesi için cezanın üçte ikisinin ceza infaz kurumunda geçirilmiş olması gerekir.
Kanunda yapılan değişiklikle ilgili detaylar 15 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe giren 7242 sayılı değişiklik yapılmasına dair kanunda yer almaktadır. Bu kanun ile ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun ile bazı kanunlarda düzenlemelere gidilmiştir.
Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanun olarak ifade edilen 5275 sayılı kanun “koşullu salıverme” ile ilgili hükümler içerir.
Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında kanunun 105/a maddesi denetimli serbestlik kanunun uygulanması ile ilgili değişiklikleri içerir.
Kapalı cezaevinde kalma süresinin, verilen hapis cezasının yatarı olan ¾ ten 1 sene düşürülerek son olarak belirlenen süredir. Yani ortalama 10 sene hapis cezası almış biri için kapalı cezaevlerinde kalma süresi 6,5 yılken, o kişi eğer 1/10 oranında bir indirimden yararlanırsa ortalama 6,5 ay daha erken olarak açık cezaevine geçebilmektedir.