İçindekiler
Ağır ceza mahkemeleri en ağır suçlara yönelik cezaların belirlendiği mahkemelerdir. Bir suç işlendiğinde işlenen suçun niteliğine ve ceza miktarı yönünden taşıdığı kriterlere bakılır. Ağır ceza mahkemelerinin görev kapsamına girdiğine dair açık bir bilgi olmayan suçlarda asliye ceza mahkemeleri görev alır. Ağır Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar ? Merak edilen sorulardan biridir. Ağır ceza mahkemelerinin baktığı suçlar şunlardır:
- Gasp
- Kasten adam öldürme
- Taksirle ölüme sebebiyet
- İrtikap
- Zimmet
- Rüşvet
- Devletin egemenliğine karşı işlenen suçlar
- Milli Savunmaya karşı işlenen suçlar
- Devlet sırlarını ifşa etme ve casusluk
- Örgüt üyeliği
- Propaganda yapma
- Resmî belgede sahtecilik
- Nitelikli dolandırıcılık
- Hileli iflas
İlginizi çekebilir: Asliye Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar ?
Ağır Ceza Mahkemesi Ceza Alt Sınırı
Ağır Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar ? Araştırıldığında bu mahkemelerin birçok davaya baktığı görülmektedir. Ağır ceza mahkemeleri Adalet Bakanlığı tarafından kurulmaktadır. Bu mahkemeler kurulurken Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun olumlu görüşü alınmaktadır. Ağır Ceza Mahkemesi Alt Sınırı söz konusu olduğunda 10 yıldan fazla hapis cezası gereken davalara bu mahkemeler bakmaktadır. Ağır ceza mahkemeleri kurulduğu il ve ilçelerin adları ile anılmaktadır. Aynı yerde birden fazla kurulmaları durumunda numaralandırılan bu mahkemelerde ceza alt sınırı söz konusu olduğunda suçun niteliğine bağlı olarak bu sürede değişkenlik olduğu görülmektedir. Yargılamanın sonucuna bağlı olarak bu mahkemelerden beraat kararı çıkması da mümkün olur. Bir suç işlendiğinde bunun ağır ceza mahkemesi görev alanında olup olmadığının anlaşılması suçun kanunda belirtilen cezasının üst sınırına göre belirlenir. Ağır ceza mahkemelerinin asıl görevi kovuşturma aşamasını kapsamaktadır. Bunun yanı sıra soruşturma aşamasında da çeşitli görevleri bulunmaktadır.
3 Ağır Ceza Mahkemesi Nedir ?
Ağır ceza mahkemeleri bulundukları il ve ilçe adı ile anılırken birden fazla olmaları durumunda da numaralandırılmaları gerekebilir. Bir yerde işin yoğunluğuna bağlı olarak birden fazla ağır ceza mahkemesi açılabilir. 3. Ağır Ceza Mahkemesi Nedir ? Merak edildiğinde birden fazla mahkeme açılmışsa numaralandırıldığı görülür. Ağır Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar ? Sorusuna da yanıt aranır. Bu mahkemeler birçok dava söz konusu olduğunda görev almaktadırlar. Bunun yanı sıra soruşturma aşamasında yaptıkları görevlerden bazıları şunlardır:
- Telekomünikasyon aracılığı ile iletişimin dinlenmesi
- Bir soruşturmaya istinaden gizli soruşturmacı görevlendirme
- Sanık ya da şüphelinin teknik araçlarla izlenmesi
- Hak ve alacaklara el koyulması
Bu mahkemelerde bir başkan ve yeterince üye bulunması gerekir. Duruşmalar sırasında ise mahkeme başkanı , iki üye ve savcı katılır. Bu mahkemelerde müzakere usulü kullanılır. Üye hakimler karar verileceği zaman müzakerede görüşlerini beyan ederler. Mahkeme başkanı oylamaya uygun olarak kararı açıklar. Ceza davaları toplumu ilgilendiren yanları ile de dikkat çekerler. Savcılık makamı bu sebeple ceza davalarında görev alır. Savcı devleti temsilen yetkilidir. Toplum adına hareket eden savcılık makamı aracılığı ile kamunun hakları koruma altına alınır. Ceza davalarını ilgilendiren suçların toplumun her kesimini etkileme gücü bulunması nedeni ile toplum menfaatleri savcılar tarafından korunur. Ağır ceza davaları yaptırımları en fazla olan davalar arasında yer alır. Ayrıca bu tür suçlar işlendiğinde başka suçlara da zemin hazırlamaları ile dikkat çekerler. Bundan dolayı da uzun süreli ve karmaşık davalar arasında kabul edilirler.
Sıkça Sorulan Sorular
Gasp, Kasten adam öldürme, Taksirle ölüme sebebiyet ve daha birçok…
10 yıldan fazla hapis cezası gereken davalara bu mahkemeler bakmaktadır.
Telekomünikasyon aracılığı ile iletişimin dinlenmesi, bir soruşturmaya istinaden gizli soruşturmacı görevlendirme, sanık ya da şüphelinin teknik araçlarla izlenmesi vb. gibi görevler vardır.