İçindekiler
Ceza davaları ağır yaptırımlar içeren suçlar işlendiğinde devreye giren hukuk yoludur. Hukuk bilimsel bir disiplin olarak toplumsal yaşamın düzenlenmesi amacına hizmet eder. Kanun koyucu hukuk kuralları aracılığı ile toplumsal nizamı kurmaya çalışırken ortaya çıkabilecek suçlar karşısında yaptırımlar uygulayabilmek için devlet kurumlarından yararlanır. Mahkemeler suç işlendiğinde kişilerin muhatap oldukları kurumlardır. Asliye Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar ? Bu nedenle merak edilir. Ceza davalarının hapis cezalarının yanı sıra para cezası ile de sonuçlanması mümkün olur. Ceza davaları toplumu ilgilendirmesi nedeni ile de kamu adına devleti temsilen savcılar bu davalarda iddia makamı olur. Asliye ceza mahkemelerinde tek bir yargıç görev yapar ve genellikle bu mahkemeler 10 yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlarda görev alır. Asliye ceza mahkemelerinin yaptırımları ağır ceza mahkemelerine kıyasla daha azdır.
İlginizi çekebilir: Ağır Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar ?
1 Asliye Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar ?
Asliye ceza mahkemelerinin baktıkları suçlar yaklaşık olarak 10 yıl hapis cezasına kadar hükmedilebilecek suçlardır. Bundan dolayı da hakaret , tehdit , kasıtlı adam yaralama , mala zarar verme , şantaj , dolandırıcılık , güveni kötüye kullanma , uyuşturucu kullanma ve bulundurma , özel hayatın gizliliğini ihlal gibi bazı suçlar için Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılır. Asliye Ceza Mahkemeleri Hangi Davalara Bakar ? Merak edildiğinde adam kayırma , yalancı şahitlik , Cumhurbaşkanına hakaret , özel belgede sahtecilik gibi suçlara da bu mahkemeler bakmaktadır. Asliye Ceza Mahkemeleri yerel mahkemedirler ve bu mahkemelerin kararlarına itiraz edilebilmektedir. Ayrıca temyiz yolu da bu davalar için açık bırakılır.
Asliye Ceza Mahkemeleri ceza yargılama sistemi açısından temel organlardan biridir. Bu mahkemeler Adalet Bakanlığı tarafından kurulurlar. Her il ve ilçede ihtiyaçlar doğrultusunda oluşturuldukları görülür. 1.Asliye Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar ? Araştırıldığında kanun maddesinde yer alan ve suça istinaden öngörülen hapis cezasının üst sınırı dikkate alındığında 10 yıla kadar hapis cezası istenen suçlara bu mahkemelerin baktığı görülür. Bu mahkemeler adlandırılırken bulundukları il ve ilçenin adına göre isimlendirilirler. İhtiyaca yönelik olarak da numaralandırılırlar.
3. Asliye Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar ?
Tek hâkim ile yargılama yapan Asliye Ceza Mahkemeleri Türkiye genelinde bulunurlar. İhtiyaç olması durumunda birden fazla Asliye Ceza Mahkemesi kurulabilmektedir. 3. Asliye Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar ? Suali için verilecek yanıtlar arasında 10 yıldan az ceza verilmesi gereken suçlarda istinaden bu mahkemelerin yargılama yaptığı görülür ifadesi yer almaktadır. Vergi kaçakçılığı , cinsel taciz , mala zarar verme gibi suçlarda Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açılır. Asliye Ceza Mahkemeleri Hangi Davalara Bakar ? Sorusuna verilebilecek pek çok yanıt bulunur. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
- Basit dolandırıcılık
- Gürültüye yol açma
- İmar kirliliğine sebebiyet
- Mühür bozma
- Parada sahtecilik
- Fuhuş
- Dilencilik
- Kumar oynamak için yer ve imkân temin etme
- Suç üstlenme
- Yalancı şahitlik
- Suçu bildirmeme
- Halkı askerlikten soğutma
- Yalan yere yemin etme
- Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme
- Tefecilik
- Çocuk kaçırma ve alıkoyma
- İftira
- Müstehcenlik ve hayasız hareketler
- Halkı kin ve düşmanlığa sevk etme
- Halkı korku ve paniğe sevk etme amacıyla tehdit
- Çevrenin kasten ve taksirle kirletilmesi
- Kişisel verilerin kaydedilmesi
- Uyuşturucu kullanılmasını kolaylaştırma
Sıkça Sorulan Sorular
Asliye ceza mahkemelerinde tek bir yargıç görev yapar ve genellikle bu mahkemeler 10 yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlarda görev alır.
Kanun maddesinde yer alan ve suça istinaden öngörülen hapis cezasının üst sınırı dikkate alındığında 10 yıla kadar hapis cezası istenen suçlara bu mahkemelerin baktığı görülür.
10 yıldan az ceza verilmesi gereken suçlarda istinaden bu mahkemelerin yargılama yaptığı görülür ifadesi yer almaktadır.