İçindekiler
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 105. Maddesi uyarınca açıklanan Eda davaları aynı zamanda edim davaları olarak da bilinir. Medeni usul hukuku kapsamında ele alınan bu tür davalarda mahkemeden talep edilen davalının bir şeyi yapıp yapmamasına hükmedilmesidir. Eda Davası Nedir ? Merak edilirken bu tür davalarda davacının talepleri ; davalının bir şeyi yapması , yapmaması ya da vermesi yönünde olabilir. Mahkemeye müracaat edilerek dava açıldığında davacı mahkemeden davalının bazı eylemleri yapıp yapmamasını engellemesini talep edebilmektedir. Engellemenin yanı sıra bir şeyin verilmesi de istenebilecekler arasında yer alır. Davacı dava açacağı zaman yetkili mahkemeye dilekçe vermek sureti ile bu talebini iletir. Açılan dava sırasında hazırlanacak dilekçenin hukuksal manada değer taşıması önemlidir. Bundan dolayı da mahkemenin dilekçe ile ilgili olarak isteklerinin eksiksiz ve tam olarak yerine getirilmesi gerekir. Dava dilekçesinde yer alması gereken bilgilerden biri de dava açılmasına neden olarak gösterileceklerden en az birinin yazılı olarak beyan edilmesidir.
İlginizi çekebilir: Taksirle Adam Öldürmek
Eda Davası Ne Demek ?
Eda Davası Nedir ? Araştırıldığında bu tür davaların davacının bir şeyin yapılmasını isteyip istememesine bağlı olarak açılabildiği görülür. Eda Davası Ne Demek ? Birçok kişinin merak edebileceği bir sorudur. Bu tür davalara istinaden mahkemeye dilekçe verilerek dava açılır. Dilekçede yer alması gereken bilgiler olurken dava gerekçelerinden biri yazılı olarak belirtilmelidir. Dava açmaya neden olarak öne sürülebilecekler ise davalının bir şeyi yapmasının talebi olabileceği gibi yapmamasının da talep edilmesi söz konusu olabilir. Davalıdan bir şeyi vermesi de talep edilebilir. Bu tür isteklerin mahkeme aracılığı ile davalıya yaptırılmak istendiği durumlarda eda davası açılır. Edim davası olarak da bilinen bu tür davalarda hazırlanacak dilekçe önem taşır.
Eda Davası Dilekçe Örneği
Eda Davası Nedir ? Hukuki konularla ilgili olarak merak edilenler arasındadır. Hukuk kuralları ile toplumsal yaşamın düzenlenmesine çalışılır. Kişiler ve kurumlar arasında meydana gelen ilişkilerin düzenlenebilmesi kurallar sayesinde mümkün olur. Bundan dolayı da kanun koyucu hukuk kuralları oluşturarak toplumsal nizamın devamı için gayret sarf eder. Kişilerin yükümlülükleri arasında da bu kaidelere uymak yer alır. Kurallara uyulmadığında ortaya çıkacak anlaşmazlıklarda mahkemelere müracaat edilir. Ayrıca toplumsal yaşamda bir suç işlendiğinde de hukuk kurallarına başvurulur. Bunun için de görev alan kurumlar mahkemelerdir. Eda davası olarak adlandırılan dava türlerinde de mahkemelere başvurulması gerekir. Eda davalarında Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne başvurulması gerekir. Bu başvuru sırasında da dilekçe hazırlanır. Eda Davası Dilekçe Örneği söz konusu olduğunda davalı ve davacıya ait kimlik ve adres bilgilerine gerek duyulur. Varsa kanuni temsilcilerin belirtilmesi gerekirken hangi mahkemeye sunulacaksa bu dilekçeler o mahkemeye hitaben hazırlanır. Taleplerin yer aldığı bölümde hangi sebeple dava açıldığının belirtilmesi gerekirken dilekçenin eksiksiz ve tam olması önemlidir.
Tespit ve Eda Davası Birlikte Açılabilir Mi ?
Eda Davası Nedir ? Sorulduğunda bu tür davaların kişi haklarına yönelik olarak açıldığı görülmektedir. Tespit ve Eda Davası Birlikte Açılabilir Mi ? En çok merak edilen konular arasında yer alırken tespit davalarında davalının bir şey yapmaya zorlanmadığı görülür. Eda davalarında ise davalıdan mahkeme kararı ile bir şey yapması talep edilmektedir. Tespit davalarında mahkemeden bir hüküm beklenmediği gibi bir yaptırım uygulaması da söz konusu olmamaktadır. Bu iki davanın birbiri ile ilişkisi bulunurken bir kişinin alacak nedeni ile eda davası açmadan önce bu alacağın tespitine yönelik olarak dava açması gündeme gelir. Tespit hükümlerine bağlı olarak da eda davasının sonucu belirlenir. Eda davası içerisinde tespit davası da bulunduğundan dolayı ayrı bir dava açmaya gerek kalmamaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Eda davaları aynı zamanda edim davaları olarak da bilinir. Medeni usul hukuku kapsamında ele alınan bu tür davalarda mahkemeden talep edilen davalının bir şeyi yapıp yapmamasına hükmedilmesidir.
Eda davası içerisinde tespit davası da bulunduğundan dolayı ayrı bir dava açmaya gerek kalmamaktadır.
Eda Davası Dilekçe Örneği söz konusu olduğunda davalı ve davacıya ait kimlik ve adres bilgilerine gerek duyulur.