İçindekiler
Boşanma davası açıldığında çocukların durumu da gündeme gelecektir. Tedbiren velayet ya da geçici velayet olarak da ifade edilen bu durum çocukla ilgili olarak hangi eşin yanında kalacağı yönünde bir kararı ifade eder. Geçici Velayet Ne Kadar Sürede Sonuçlanır ? Sorusu da boşanma davasına taraf olan eşlerin merak ettikleri arasındadır.
Boşanma davası anlaşmalı veya çekişmeli şekilde açılabilir. Anlaşmalı davalar açısından bir sorun ortaya çıkmazken çekişmeli davalarda çocukların velayeti konusu problem olma ihtimaline sahiptir. Bundan dolayı da ebeveynlerin merak edecekleri konulardan biri de geçici velayettir.
Velayet konusu ortaya çıktığında eşler arasında ortak velayetten de söz edilebilir. Ortak velayet nedir ? Araştırıldığında ise anne ve babanın çocuk üzerinde ortak velayet hakkını kullanmasıdır. Bu tür bir uygulamada ebeveynlerin ortak kararına göre hareket edilecektir.
Boşanma davaları görülürken geçici velayet uygulaması kapsamında ana veya babadan herhangi birine çocuğun velayeti verilebilir. Bazı durumlarda ise her iki eşe de velayet verilmeyerek vasi ataması da yapılabilmektedir. Eşler anlaştığı takdirde velayet konusunda sorun yaşanmamaktadır. Bunun yanında eşlerin ortak bir karar alamadıkları durumlarda mahkeme velayetin kimde olacağına karar verecektir.
Okul Kaydı İçin Geçici Velayet
Velayet verilirken çocuğun üstün yararı dikkate alınır. Boşanma davalarında ortaya çıkan velayet konusu bu davaların önemli problemleri arasında yer almaktadır. Okul Kaydı İçin Geçici Velayet söz konusu olduğunda ise mahkeme kararına göre velayet kimde ise hukuken sorumlu kişidir. Bu durumda da geçici velayetin ana ya da babaya verilmesine bağlı olarak hareket edilecektir. Velayet davalarında basit yargılama ilkelerine göre hareket edilir. Hâkim resen araştırma yetkisini kullanabilir.
Geçici Velayet Ne Kadar Sürede Sonuçlanır ? Ebeveynlerin soruları arasında yer alır. Geçici velayet ana ya da babaya verilebileceği gibi vasi de atanabilir. Mahkeme devam ederken verilecek olan geçici velayet kararı boşanma kararı kesinleşince sona erer. Geçici velayetin verilmesi yaklaşık bir aylık süre içerisinde söz konusu olabilmektedir.
Aile Mahkemesi’ne başvurulmak sureti ile açılacak olan boşanma davasında hâkimin dosyayı inceleyerek gerekçeli kararını yazması ve bunun onaylanması geçici velayet için yaklaşık 30 günlük sürede tamamlanır. Daha sonra boşanma davasının kesinleşmesi ile de geçici velayet yürürlükten kalkacaktır.
Geçici Velayet Nasıl Alınır ?
Boşanma davası açıldığında Aile Mahkemesi’ne dilekçe verilerek süreç başlar. Boşanma davası anlaşmalı veya çekişmeli olarak görüldüğünde de ortaya çıkan koşullarda değişiklik söz konusu olur. Ana ya da baba geçici velayet için talepte bulunabilir.
Hâkim bu tür durumlarda resen araştırma yetkisine sahip olacağından çocuğun üstün yararını gözeterek karar verecektir. Geçici Velayet Nasıl Alınır ? Merak edilirken boşanma davası sırasında velayetin kimde olacağına karar verilir. Hâkimin geçici olarak velayeti anne ya da babaya vermesi mümkün olurken bazı durumlarda da vasi tayin edilir.
Boşanma davası anlaşmalı ise velayet konusunda da ortak karara göre hareket edilir. Mahkeme bu durumda ebeveynlerin ortak kararına uyacaktır. İşinin uzmanı bir avukat ile iş birliği yapmak için alanında uzman Ümraniye Boşanma Avukatı mızla iletişime geçebilirsiniz.
Geçici Velayet Ne Kadar Sürede Sonuçlanır ? Merak edildiğinde ise bu tür bir uygulamanın yaklaşık bir ay içinde sonuçlanacağı anlaşılmaktadır. Boşanma davasının sonucu kesinleşince ise geçici velayet düşer. Tarafların anlaşma sağlayamadığı durumlarda ise velayet davası açılması zorunlu olur.
Velayet davaları basit yargılama usulü ile yapılmaktadır. Ayrıca çocuğun 12 yaşında olması durumunda ise görüşü alınarak da hareket edilebilmektedir. Velayet kararını etkileyen en önemli unsur kamu düzeninin tesisidir Çocuğun iyi koşullarda yetişmesi ve topluma yararlı bir birey olması hukuken önemsenen bir konudur.
Boşanma kararı kesinleşince geçici velayet kararı da kesinleşmektedir.
Boşanma davası kesinleşinceye kadar çocuğun geçici velayeti kararını hakim vermektedir.
Belli bir yaşın üzerinde çocuğa sorulur eğer babayı istiyorsa velayet babaya verilir. Fakat çocuk küçükse ve velayet anneye verilmişse eğer; anne bakamayacak durumdaysa, maddi imkanı yoksa, çocuğa kötü davranıyorsa, kötü alışkanlıkları ve haysiyetsiz yaşamı varsa velayet babaya verilir.