İçindekiler
Hukuk kuralları aracılığı ile kişi ve kurumlar arasında yaşanan uyuşmazlıkların yanı sıra suç olarak kabul edilen fiillerin yargılaması yapılır. Yargılama faaliyeti mahkemeler vasıtası ile yapılırken mahkeme tarafından ulaşılan hükümlerin nedenlerine dayanılarak açıklanması gerekir. Gerekçeli Karar Nedir ? Dendiğinde ise yargılama sonucuna bağlı olarak mahkemenin ulaştığı hüküm yazılı olarak ve gerekçelerine dayandırılarak açıklandığında gerekçeli karar ortaya çıkar.
Kararın hangi yasal nedenlere dayanılarak alındığı bu belgeler üzerinde yer almak zorundadır. Gerekçeli karar ile mahkemenin verdiği kararın hukuka uygunluğu ispatlanacağından keyfi davranışlar engellenir.
İnsanlar bir arada yaşarken hukuk kuralları aracılığı ile toplumsal düzen sağlanır. Kuralların varlığı sayesinde toplumsal nizamın devamı mümkün olurken anlaşmazlıklar karşısında ya da suç teşkil eden eylemler sonucunda mahkemeler görev yapar.
Evlilik birliği sonlandırılacağı zaman ya da hırsızlık suçu işlendiğinde mahkemeler yolu ile hareket edilir. Bunun gibi pek çok problem mahkemeler aracılığı ile çözüme kavuşturulabilir. Boşanma davalarına yönelik olarak merak edilenler olurken Boşandıktan Sonra Kimlik Değiştirme konusu da eşler açısından merak edilen bir konudur. Boşanma davalarının ardından da diğer tüm davalarda olduğu gibi gerekçeli kararın yazılması gerekir.
Gerekçeli Karar Yazıldı Nedir ?
Mahkemelerde ulaşılan hükmün açıklanması ve hangi hukuksal nedenlere dayanılarak bu kararın alındığının belirtilmesi için yazılı olarak hazırlanması gereken gerekçeli karara ihtiyaç duyulmaktadır. Gerekçeli Karar Yazıldı Nedir ? Sorulduğunda mahkemede ulaşılan hükmün yazılmasından söz edilir.
Gerekçeli karar yazılırken mahkemenin verdiği kararın yasal dayanakları da açıklanmak zorundadır. Mahkeme sonuçlandıktan sonra hazırlanan bu belge yazılı olarak verilir. Mahkeme tarafından hazırlanacak olan gerekçeli karar taraflara tebliğ edilir.
Gerekçeli Karar Nedir ? Hukuki konularda merak edilebilecekler arasında yer alır. Bu tür kararlar mahkemelerin yargılama sonucunda yasal nedenlere dayanarak hüküm vermesi ile alınır. Mahkemenin hükmünün yazılı olarak kayda geçirilmesi gerekirken bu yazılı belge gerekçeli karar olarak adlandırılacaktır. Mahkemelerin aldığı her türlü kararın gerekçeli olarak yazılması zorunludur. Bu kararlar yazılırken açık, anlaşılır ve eksiksiz olması gerekir.
Mahkemede Gerekçeli Karar Nedir ?
Mahkemede hüküm verilmesinin ardından verilen hükmün yasal dayanaklarına uygun şekilde yazılması gerekir. Mahkemeler uygulamada öncelikle kısa kararı duruşma tutanağına yazarak hükmü son duruşmada açıklamakta ve daha sonra da yasal süresi içerisinde gerekçeli kararı hazırlamaktadır. Mahkemede Gerekçeli Karar Nedir ? Sorulduğunda ise bilinmesi gereken mahkeme hükmünün yazıldığı ve yasal dayanakların da açıkça belirtildiği belgelerden söz edildiğidir.
Gerekçeli Karar Nedir ? Merak edilirken bu kararlar mahkeme hükmüne uygun olarak ve yasalara uygun bir şekilde hazırlanır. Gerekçeli karar yazılırken kısa kararda belirtilen hüküm fıkraları aynen korunmak zorundadır. Kısa karar ile uyuşmayan gerekçeli kararlar için hukuk yoluna başvurulması gerekir. Mahkemeler her tür kararlarını gerekçeli olarak yazarlar.
Boşanmada Gerekçeli Karar Nedir ?
Mahkemelerde alınan karaların gerekçeli olarak yazılması zorunlu olurken boşanma davalarında da gerekçeli karar alınması söz konusudur. Boşanmada Gerekçeli Karar Nedir ? Araştırıldığında ise davanın sonuçlanmasına bağlı olarak alınan karaların yasal dayanaklarının belirtildiği karardan söz edilir.
Gerekçeli Karar Nedir ? Mahkemelerde görülecek tüm davalar sırasında hükmün yazılı olarak kayda geçirilmesi gerekirken gerekçelerin de yasaya dayandırılması zorunludur. Mahkemeler tarafından verilen her türlü karar gerekçeleri ile açıklanmak zorundadır.
Gerekçeli kararların denetlenebilir olması hukuki yanlışlıkların önlenebilmesi açısından önem taşır. Gerekçe olarak adlandırılan kavram mahkemece verilen hükmün akıl, hukuk ve maddi olaylara uygun değerlendirme yapılarak alınmasını ifade eder. Gerekçeli kararın eksik yazılması adil yargılanma hakkının da ihlal edilmesi anlamına gelir. Bu durumda Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapılması gerekmektedir.
Görülen bir davanın karara bağlandığı anlamı taşımaktadır.
Gerekçeli karar yazıldıktan sonra 2 ay içerisinde sonuçlanması beklenmektedir.