İçindekiler
Evlilik birliği sürerken edinilmiş mallar üzerinde Türk Medeni Kanunu uyarınca eşler ortaktır. Yasal mal rejimi olarak edinilmiş mallara katılma rejimi olarak adlandırılan bu uygulamada malların yarısı üzerinde diğer eşin yasal hakları bulunur. Eşlerin çeşitli nedenlerle ayrılması veya vefatın ardından sağ kalan eş ikinci bir evlilik yapabilir. İkinci Evlilikte Eşin Vefatı Durumunda Mal Paylaşımı söz konusu ise ikinci eş mirasın ¼’üne ortak olur. Evlilik birliği dışında edinilmiş mallar konusunda ise ikinci eşin yasal bir hakkı bulunmamaktadır.
Hukuk kuralları aracılığı ile suç olarak kabul edilen fiiller cezalandırılır. Mala zarar verme suçu da kanun koyucunun hukuk yolu ile cezalandırdığı davranışlardır. Bu suç kişiler arasında işlenen suçlardandır. Taşınır veya taşınmaz mallar söz konusu olduğunda mala zarar vermek sureti ile suç işlenebilir.
Bu suç basit hali ile işlenebileceği gibi suçu nitelikli hale getiren unsurlar da bulunur. Nitelikli olarak işlenecek mala zarar verme suçunda verilen cezalarda da artış olur. Suç basit hali ile işlendiğinde 6 aylık şikâyet süresi bulunur. Nitelikli işlenmiş bir suç için şikâyet şartı aranmaz.
Savcılık makamı kamu adına resen soruşturma başlatma yetkisine sahip olur. Bu tür suçlarda savcılık makamı iddia makamı olarak hareket eder ve devletin temsilcisidir. Kamunun haklarını korumakla görevli olan savcılar devlet tarafından görevlendirilir.
İkinci Eş Ölürse Miras Kime Kalır ?
İkinci eş diğer eşin vefatına bağlı olarak mirastan pay alacağı zaman belirli şartların sağlanmış olması gerekir. Erkek açısından konu ele alındığında ilk evlilik sırasında edinilen mallara olan ortaklık oranları değişir. Evlilik birliğinden sonra edinilen mallar açısından da ortaklık oranında farklılık olur. İkinci Eş Ölürse Miras Kime Kalır ? Konusu da merak edilir.
İkinci eşin vefatı ile miras paylaşımında evlilik birliği dışında edinilen mallara mirasçı olunamamaktadır. Bu uygulama yasalar gereği mal rejimi kapsamında miras paylaşımının yapılması ile ilgilidir.
İkinci Evlilikte Eşin Vefatı Durumunda Mal Paylaşımı yapılırken evlilik birliği içinde edinilmiş malların ¼’üne ortak olmaktan söz edilmesi gerekir. Yasalar uyarınca mirasçıların miras payları belirlenir. Miras Hukuku açısından zümre sistemine göre hareket edilecektir.
Derecelendirme sistemi de denen zümre sisteminde ikinci eşin durumu da merak edilir. İkinci eş miras üzerinde ¼ oranında paya sahip olurken çocukların oranı ¾’ttür. İkinci eşin ¼ oranında miras payını alabilmesi için belirli şartların sağlanmış olması gerekir.
Evlenmeden Önce Alınan Ev Ölüm Halinde Kime Kalır ?
Babanın vefat etmiş olması durumunda ikinci eş ile evlilikten önce edinilmiş malların ve evlilikten sonra edinilmiş malların oranları arasında farklar olur. İlk evlilikte edinilen mallar açısından çocukların payları buna göre hesaplanacaktır. Evlenmeden Önce Alınan Ev Ölüm Halinde Kime Kalır ? Konusu da araştırılır. Sağ kalan eş Miras Hukuku’nun yanı sıra Aile Hukuku’ndan doğan haklara sahiptir.
İkinci Evlilikte Eşin Vefatı Durumunda Mal Paylaşımı söz konusu olacağı zaman Miras Hukuku’na göre tüm alt soy mirasçıların eşit hakları olduğu görülmektedir. Bu kapsamda da ilk evliliğin yanı sıra ikinci evlilikten olan çocuklar açısından eşit hakların uygulandığı görülür.
Sağ kalan eşin mal rejimi tasfiyesine istinaden ¼ oranındaki hakkını alması gündeme gelir. Daha sonra da kalan mallar çocuklar arasında pay edilir. İkinci evlilik sürerken vefatın gerçekleşmesi durumunda ikinci eş mal paylaşımının ortağı kabul edilecektir. Miras paylaşımı yapılırken sağ kalan eşe öncelik tanınmaktadır. Bunun yanı sıra çocuklar eşin ardından miras payı konusunda ikinci sırada yer alır.
İkinci eşin vefatı ile miras paylaşımında evlilik birliği dışında edinilen mallara mirasçı olunamamaktadır. Bu uygulama yasalar gereği mal rejimi kapsamında miras paylaşımının yapılması ile ilgilidir.
Sağ kalan eşin mal rejimi tasfiyesine istinaden ¼ oranındaki hakkını alması gündeme gelir. Daha sonra da kalan mallar çocuklar arasında pay edilir. İkinci evlilik sürerken vefatın gerçekleşmesi durumunda ikinci eş mal paylaşımının ortağı kabul edilecektir.