İçindekiler
Ortaklığın giderilmesi veya paydaşlığın bitirilmesi söz konusu olduğunda İzaleyi Şuyu adı verilen hukuki uygulama yapılır. Taşınır veya taşınmaz mallar üzerinde ortakların olması durumunda paydaşlık sonlandırılmak istenirse dava açılması gerekli olur. Ortaklığa konu olan herkes bu tür bir dava açabilmektedir. Menkul ya da gayrimenkul üzerinde söz sahibi olan taraflar paydaş olarak adlandırılırken bir dava açılması durumunda tüm tarafların davaya dahil olduğu görülür.
Ortaklar bazı durumlarda aralarında fikir birliği sağlayamayabilir. Paydaşların ortak karar alamadığı durumlarda ortaya çıkan anlaşmazlıkların giderilebilmesi içinse ortaklığın sonlandırılması talebi ile dava açılabilmektedir. Taraflardan birinin dava açması durumunda tüm paydaşlar muhatap alınır.
Ortaklar bazı durumlarda mahkeme yoluna başvurmadan da ortaklığı bitirme kararı alabilmektedir. Uyuşmazlığın fazla olması ise mahkemeye müracaat etmeyi gerektirebilir. Hukuki açıdan kişileri ilgilendiren çeşitli davalar farklı nedenlere dayanılarak açılabilir. Görevi Kötüye Kullanma Suçu olarak adlandırılan suç kapsamında da mahkemelerde yargılama yapılır.
İzaleyi Şuyu Davası
Ortaklıkların sonlandırılması gerekli olduğunda ve paydaşlar arasında anlaşma sağlanamaması halinde mahkeme yoluna başvurmak kaçınılmaz olur. Hukuki yoldan hareket edileceği zaman İzaleyi Şuyu Davası açılmalıdır. Paydaşlardan birinin dava açması ile ortaklık sonlandırılabilirken paydaşlar arasında vefat eden olduğunda bu defa onun yasal mirasçıları da davaya taraf olur.
Dava görülürken de tüm hak sahiplerinin bulunması gerekir. Dava sonunda davaya ilişkin olarak ortaya çıkacak masrafların pay sahipleri arasında bölüştürülmesi bu davaya özgü bir durumdur. Normal şartlarda dava açan tarafa ait olan mahkeme masrafları izaleyi şüyu davalarında tüm paydaşları ilgilendirmektedir.
İzaleyi Şuyu davası taşınmaz malın bulunduğu yer mahkemesine açılan bir davadır. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne müracaat edilerek açılan bu davalarda bir dava dilekçesi hazırlanır. Dava öncesinde tarafların anlaşarak malı nasıl bölüşeceklerine karar vermeleri durumunda hâkime bildirilmesi gerekir. Gayr-ı menkul davası niteliğine sahip olan bu tür davalarda tüm paydaşlar veya yasal temsilcileri bulunur.
İzaleyi Şuyu Nedir ?
Ortakların üzerinde hak sahibi oldukları malı paylaşmak istediklerinde dava açması gerekir. İzaleyi Şuyu Nedir ? Araştırıldığında bu tür davalar paydaşlar mal bölüşümü yapmak istediğinde açılır. Ortaklığın sonlandırılabilmesi için açılan bu davalarda aynen taksim ya da satış yöntemi kullanılabilir Taraflardan birinin bunu talep etmesi hukuki süreç açısından yeterlidir.
Ortaklar arasında malın aynen taksiminin mümkün olmadığı durumlarda satış usulü üzerinden hareket edilebilir. İzaleyi Şuyu olarak adlandırılan hukuki yol paydaşlığın ortadan kaldırılması için kullanılmaktadır. Gayri menkul üzerinde bir bölme yapılacağı zaman değer kaybı yaşanması durumunda açık artırma yöntemi de kullanılarak satış yapılabilir.
Bu tür davalarda belirli bir süreyi öngörmek oldukça zordur. Bunun nedenleri arasında ise her davanın kendine özgü koşullarının yanı sıra yürütülme biçimi bulunur.
İzaleyi Şuyu Davası Nasıl Engellenir ?
Paydaşlardan birinin Sulh Hukuk Hakimliği’ne başvuru yapması ile dava açılabilir. İzaleyi Şuyu Davası Nasıl Engellenir ? Merak edilirken paydaşların kendi aralarında anlaşma sağlaması durumunda dava açılmasından vaz geçilebilir. Anlaşma sağlanabilmesi için ise elbirliği ile mülkiyet varsa paylı mülkiyete çevirme yapılabilir. Bu işlemin yapılabilmesi için şartların sağlanmış olması gerekmektedir.
İzaleyi Şuyu olarak adlandırılan hukuki uygulamada satışa karar verilmesi durumunda satış herkese açık olarak ihale usulü ile yapılır. Paydaşların talep etmesi durumunda ise satışın paydaşlar arasında yapılması da mümkündür. Bu tür bir dava açılacağı zaman dava dilekçesi hazırlanarak mahkemeye sunulur. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne hazırlanması gereken bu tür bir dilekçede davalı ve davacıların açıkça belirtildiği görülürken dava konusu ve açıklamalara da yer verilmelidir.
Ortaklığın giderilmesi veya paydaşlığın bitirilmesi söz konusu olduğunda İzaleyi Şuyu adı verilen hukuki uygulama yapılır.
Ortaklığın giderilmesi veya paydaşlığın bitirilmesi söz konusu olduğunda İzaleyi Şuyu adı verilen hukuki uygulama yapılır. Karşılıklı anlaşma olmaması durumunda açılmaktadır.
Ortalama 1 sene sürmektedir.