İçindekiler
Ülkeye bir eşya getirilirken ya da ülkeden çıkışı sırasında gümrüğe tabi olmasına rağmen bu işlemler yapılmadan hareket edilirse suç işlenmiş olur. Kaçakçılık Suçu işlendiğinde ortaya çıkan kamu zararı göz önünde bulundurulur ve bundan dolayı da konu ceza davası kapsamında değerlendirilir.
Gümrüğe tabi olan bir eşyanın gümrüğe tabi olmadan ülkeye gelmesi ya da yurt dışına çıkarılması gümrük kaçakçılığı olarak da adlandırılabilmektedir. Her türlü eşyanın bu suçun konusu olabilmesi mümkündür. Çeşitli eşyalar üzerinden işlenebilen bu suçlarda Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu çerçevesinde hareket edilmektedir.
Toplumsal yaşam düzenlenirken belirli bir ahenge ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple de insanların bir arada yaşadığı toplumda çeşitli nedenlerle hukuk kurallarına gerek olur.
Kişi ve kurumlar arasındaki uyuşmazlıklarda ya da kanun koyucunun suç olarak kabul ettiği fiillerde hukuk kurallarına uyularak karar verilir. Çalışanların yasal hakları da İş Hukuku kapsamında ele alınacak konular arasında yer alır. Çalışma barışının sağlanması ve işveren ile işçilerin haklarının korunması için bu hukuk dalına bakılarak karar verilir.
Kaçakçılık Cezası Kaç Yıl ?
Kaçakçılık çeşitli biçimlerde işlenebilen bir suçtur. Silah kaçakçılığı yapmak ya da uyuşturucu ve uyarıcı maddelere yönelik kaçakçılık yapmak söz konusu olabilir. Tarihi eser kaçakçılığı da bu suçun kapsamında yer alan bir eylemdir. Kaçakçılık Cezası Kaç Yıl ? Sorusuna yanıt aranırken bu suçun işlenişine bağlı olarak verilen cezalarda farklılık olabilmektedir.
Bu tür suçlar işlenirken farklı suçlara konu olan fiillerin de gerçekleştirilmesi söz konusu olur. Sahte belge düzenlemek sureti ile eşyayı gümrük vergilerini ödemeden ülkeye sokmak 2-5 yıl aralığında hapis cezasının yanı sıra adli para cezasının verilmesine yol açar.
Kaçakçılık Suçu işlendiğinde verilen cezaların sürelerinde farklılık olabilmektedir. Bu tür suçlar örgütlü olarak işlenirse verilen cezalarda 2 katına kadar bir artış söz konusu olacaktır.
Suç bir örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenmese dahi 3 kişinin bir araya gelerek bu suçu işlemesi ceza oranında yarı nispette bir artışa yol açar. Bundan dolayı da ceza verilirken yargılama sırasında ortaya çıkan koşullara bakılarak değerlendirme yapılır.
Kaçakçılık Hangi Suç Türüne Girer ?
Kaçakçılık suçlarında fail etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmektedir. Bu tür bir suç işleyen fail fiilin ortaya çıkmasından önce yetkili birimlere haber verirse ve suçun ortaya çıkarılmasına yardım ederse ceza almamaktadır. Suçun oluşmasının ardından yetkili birimlere yardımda bulunursa ve yardımı sonucunda bir yarar sağlanırsa cezasında indirim uygulanır.
Kaçakçılık Hangi Suç Türüne Girer ? Sorusunun yanıtı da merak edilenler arasında yer alır. Bu suça verilen cezalar için HAGB kararı uygulanabilirken erteleme ve adli para cezasına çevrilebilmesi de söz konusu olabilmektedir.
Kaçakçılık Suçu çeşitli eşyaların ülkeye gümrük vergileri ödenmeden sokulması veya ülkeden çıkarılması yolu ile işlenir. Bu suç basit ve nitelikli hali ile işlendiğinde farklı cezalar verilir. Sigara kaçakçılığı, tarihi eser kaçakçılığı, insan kaçakçılığı, akaryakıt kaçakçılığı gibi birçok kaçakçılık türü bulunur.
Kaçakçılık Suçunun Fiilleri Nelerdir ?
Kaçakçılık suçu çeşitli fiillerin gerçekleşmesi neticesinde ortaya çıkan bir suçtur. Kaçakçılık Suçunun Fiilleri Nelerdir ? Konusu da merak edilenlerden biridir. Bu suça istinaden ortaya çıkan fiiller; uyuşturucu madde kaçakçılığı, sigara, alkol kaçakçılığı, insan kaçakçılığı ya da tarihi eser ve kültür kaçakçılığı olabilir.
Kaçakçılık Suçu gümrük suçları, ithalat ve ihracat suçları şeklinde iki başlık altında açıklanabilir. Bu suçun cezasında artışa yol açan nitelikli haller bulunur. Akaryakıt, tütün ve alkol kaçakçılığı suçu işlendiğinde verilen cezalarda da artış söz konusu olur. Kaçakçılık suçu ile ilgili olarak müsadere uygulamasından da yararlanılabilir. Bu durumda da suça konu olan bazı eşyaların veya kazançların mülkiyeti devlete aktarılmaktadır.
Bu tür suçlar işlenirken farklı suçlara konu olan fiillerin de gerçekleştirilmesi söz konusu olur. Sahte belge düzenlemek sureti ile eşyayı gümrük vergilerini ödemeden ülkeye sokmak 2-5 yıl aralığında hapis cezasının yanı sıra adli para cezasının verilmesine yol açar.
Bu suç basit ve nitelikli hali ile işlendiğinde farklı cezalar verilir.
Bu suça istinaden ortaya çıkan fiiller; uyuşturucu madde kaçakçılığı, sigara, alkol kaçakçılığı, insan kaçakçılığı ya da tarihi eser ve kültür kaçakçılığı olabilir.