İçindekiler
Boşanma davaları eşlerin anlaşmakta zorluk yaşamaları durumunda başvurdukları hukuki bir yoldur. Eşler çeşitli nedenlere bağlı olarak boşanma davası açabilirler. Aile birliğinin temelden sarsıldığının düşünülmesi durumunda taraflar Aile Mahkemesi’ne başvurmak sureti ile boşanma işlemini gerçekleştirebilir. Aile toplumun temelinde yer alan önemli bir yapı taşıdır. Bundan dolayı da resmi olarak sonlandırılacağı zaman devlet kurumlarına müracaat edilmesi zorunludur. Kadın Boşanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir ? Tarafların merak edebileceği sorular arasında yer alır. Boşanma davasının açılabilmesi için mahkemeye dilekçe vermek sureti ile başvuru koşulu aranır. Davayı açan tarafın talebinin davalı eş tarafından kabul edilmesi durumunda boşanma davası kısa sürede sonuçlanabilir. Davalı eş bu davayı kabul etmediği takdirde ise açılan boşanma davası çekişmeli bir hal alır. Bu durumda da dava süreci uzar. Boşanma davaları anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma olarak iki kategoride görülür. Anlaşmalı boşanma davaların da eşler asgari müşterekler konusunda hem fikir olur. Çekişmeli boşanmalarda ise farklı bir süreçten söz etmek gerekir.
İlginizi çekebilir: Aldatan Eş Ne Kadar Tazminat Öder ?
Boşanma Davası Nasıl Açılır ?
Kadın Boşanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir ? Araştırıldığında kadınların hukuki açıdan çeşitli hakları olduğu görülür. Tedbir nafakası talep etme hakkı kadına verilen haklar arasında yer alır. Dava sürerken aile birliğinin devam ettiği düşünüleceğinden yaşamsal ihtiyaçların karşılanabilmesi için tedbir nafakası uygulanır. Bunun yanı sıra Boşanma Davası Nasıl Açılır ? Konusunda da merak edilenler olur. Dava açmak için Aile Mahkemesi’ne dilekçe ile başvurmak gerekmektedir. Kadının boşanma davası ile ilgili olarak iştirak nafakası talep etme hakkı da bulunur. Boşanma davasının kesinleşmesinin ardından çocuğun ergin oluncaya dek ihtiyaçları bu nafaka türü ile temin edilir. İstisnai durumlarda bu nafaka eğitim yaşamı bitene kadar uzatılabilmektedir. Kadınlar açısından yoksulluk nafakası isteme hakkı da bulunur. Boşanma davasının ardından kadının yoksulluğa düşebileceği ihtimaline karşı bu nafaka türü talep edilebilmektedir. Kadının maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı da bulunur. Tazminat talep edebilmek içinse koşulların yerine getirilmiş olması icap eder. Tazminat davaları boşanma davasının tamamlanmasının ardından açılabilir.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer ?
Kadın Boşanma Davası Açarsa Hakları Nelerdir ? Sorusuna yanıt aranırken kadının çeşitli nafaka türlerini talep etme hakkı bulunur. Bunun yanı sıra maddi ve manevi tazminat talep etme hakkı da bulunurken bu talebi gerçekleştirebilmek için boşanma davasında kusursuz ya da az kusurlu olan taraf olmalıdır. Eşlerin kusur oranlarının eşit olduğu durumlarda tazminat davaları açılamaz. Boşanma Davası Ne Kadar Sürer ? Merak edildiğinde ise bu tür davalar anlaşmalı ya da çekişmeli olmasına bağlı olarak tamamlanma süresinde değişiklik olur.
Anlaşmalı boşanma davasında eşler dava öncesinde velayet , mal paylaşımı veya nafaka gibi konuları aralarında açıklığa kavuştururlar. Bundan dolayı da sorun yaşanmaz. Mahkeme kısa sürede ve genellikle tek celsede sonlanır. Eşler sözlü ve yazılı olarak mahkemeye anlaştıklarını beyan etmekle yükümlü olurlar. Dava çekişmeli geçeceği zaman ise süreç çok daha uzun olur. Genellikle çekişmeli davalarda tanıkların dinlenmesi gerekebilir. Bunun yanı sıra tarafların karşılıklı iddiaları olabileceğinden mahkemenin bu konuları incelemesi zaman alır. Davanın içeriğine bağlı olarak da süresinde değişiklik olur. Konunun uzmanı bir avukatla iş birliği yapmak için Şişli Boşanma Avukatı mızla iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Tedbir nafakası talep etme hakkı kadına verilen haklar arasında yer alır. Dava sürerken aile birliğinin devam ettiği düşünüleceğinden yaşamsal ihtiyaçların karşılanabilmesi için tedbir nafakası uygulanır.
Dava açmak için Aile Mahkemesi’ne dilekçe ile başvurmak gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davaları kısa sürede tamamlanabilirken, çekişmeli boşanma davalarının sonuçlanması uzun bir süreci kapsayabilir.