İçindekiler
Hukuki terimler söz konusu olduğunda karara çıkmış dosyadan da bahsedilmesi gerekir. Kişi ya da kurumlar arasında ortaya çıkacak anlaşmazlıklarda problemin çözümü için mahkemelere başvurulur. Hukuk kuralları ile toplumsal yaşamın düzenlenmesi amaç edinilirken bu sayede insanların bir arada yaşaması güvenli bir biçimde sağlanmaya çalışılır. Yargılama süreci sonunda ortaya çıkan durumlardan biri de dosyanın karara çıkmasıdır. Karara Çıkmış Dosya Kaç Günde Sonuçlanır ? Sualine bu nedenle yanıt aranır. Davanın tamamlanma sürecindeki aşamalardan biri de dosyanın karar çıkmasıdır. Son karar olarak da adlandırılan dosyanın karara çıkması nihai kararın verildiğinin göstergesidir. Bir dosya karara çıktığında esastan ve usulden olarak iki süreçten söz etmek yerinde olur. Dava sonucunda dosya esastan karar çıkmışsa uyuşmazlık kabul edilmiş ya da kısmen kabul edilmiş demektir. Bunun yanı sıra ret şeklinde verilen kararlar için de bu tanımlama geçerli olur. Usulden karar çıkan dosyalar içinse farklı bir durum geçerlidir.
İlginizi çekebilir: Alkollü Araç Kullanma Cezası Affı
Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Demek ?
Karara Çıkmış Dosya Kaç Günde Sonuçlanır ? Merak edildiğinde dava dosyasının usulden karara çıkması farklı bir anlamı ifade eder. Bu terimin anlamı da görevsiz ve yetkisiz bir mahkemede bakılan davada görevsizlik ya da yetersizlik kararına bağlı olarak verilen ret kararıdır. Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Demek ? Sorusu oluşturulduğunda dava dosyasının esastan ya da usulden karara çıkması söz konusu olur. Dosya durumu karara çıktığında nihai kararın verildiği anlaşılması gerekir. Davada istinaf ya da temyiz yolu açık bırakılmamışsa bu sonuç kesinleşmektedir. Davalı ya da davacı istinaf veya temyiz yolu açık bırakılan bir dava için bu yolları kullanmadığı takdirde kararın kesinleşmesi kaçınılmaz olmaktadır. İdare ve vergi mahkemeleri söz konusu olduğunda kararın tebliğinden itibaren 30 günlük temyiz süresi bulunmaktadır. İş mahkemelerinde ise bu süre 8 gündür. Bu sürelerin kullanılmaması ve temyize gidilmemesi ise kararın kesinleşmesi için yeterlidir.
Karara Çıkmış Dosya Ne Zaman Tebliğ Edilir ?
Dosya Durumu Karara Çıkmış Ne Demek ? Birçok kişi açısından merak edilenler arasında yer alırken bir davaya ilişkin nihai kararın verilmesinin ardından bu dava ile ilgili olarak istinaf mahkemesine başvurma ya da temyiz süreci başlamaktadır. Bu yollar dava ile ilişkili kanun yollarıdır. Karara Çıkmış Dosya Kaç Günde Sonuçlanır ? Sorusuna da yanıt aranmaktadır. Mahkeme kararının kesin olması demek davalı ya da davacının istinaf ve temyiz yollarını kullanmaması durumunda kararın uygulanmasını mümkün kılan bir durumdur. İstinaf olarak adlandırılan hukuki uygulamadan ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararın olay açısından ve hukuki boyutu yönünden üst derece mahkemesinde denetlenmesi anlamı çıkarılır.
Temyiz olarak adlandırılan hukuk yolunda ise istinaf mahkemesi kararları hukuki yönden denetlenir. İstinafta ilk derece mahkemelerinin kararları bölge adliye mahkemesi tarafından denetlenir. Temyizde ise bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı yapılan itiraz başvuruları incelenir. Temyize giden davalarda sulh hukuk mahkemesi için sonuçlanma süresi 8 gündür. İcra hukuk mahkemelerinde bu süre 10 gün olurken iş mahkemelerinde 8 , idare ve vergi mahkemelerinde ise 30 gündür. İstinaf mahkemelerinde ise kararın kesinleşme süresi yaklaşık olarak 15-20 gündür.
Sıkça Sorulan Sorular
İdare ve vergi mahkemeleri söz konusu olduğunda kararın tebliğinden itibaren 30 günlük temyiz süresi bulunmaktadır. İş mahkemelerinde ise bu süre 8 gündür.
Temyize giden davalarda sulh hukuk mahkemesi için sonuçlanma süresi 8 gündür. İcra hukuk mahkemelerinde bu süre 10 gün olurken iş mahkemelerinde 8 , idare ve vergi mahkemelerinde ise 30 gündür. İstinaf mahkemelerinde ise kararın kesinleşme süresi yaklaşık olarak 15-20 gündür.
Dosyasının esastan ya da usulden karara çıkması demektir.