İçindekiler
Boşanma davaları Aile Mahkemesi’ne açılır. Eşler çeşitli nedenlerle anlaşamadıklarında ayrılma kararı alabilir. Evlilik birliği kurulurken eşler ortak karar alır ve kendi hür iradeleri ile bu kararı sonuçlandırabilir. Aile kurulurken iradelerine bağlı karar alabilen eşler aile birliği sonlandırılacağı zaman resmi olarak bu işlemi yapmak zorundadır. Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir ? Ayrılma aşamasında en sık sorulan sualler arasında yer alır.
Boşanma davalarını ilgilendiren birçok konu vardır ve bunlardan biri de nafaka davalarıdır. Nafaka türleri iştirak, yoksulluk ve tedbir nafakası olarak gruplandırılır. Nafaka ödememe cezası zaman aşımı da boşanma davasını takiben açılan nafaka davalarına göre nafaka almaya hak kazanan eş tarafından merak edilebilir. Nafaka ödemekle yükümlü olduğu halde bu sorumluluğunu yerine getirmeyen eş için hukuki işlem yapılabilmektedir.
Velayetin Kapsamına Hangi Konular Dahildir ?
Velayet için karar verirken hâkim çocuğun üstün yararını gözeterek hareket eder. Boşanma davalarının ardından çocukların durumu da önemli hale gelmektedir. Eşlerin ayrılık kararı almasından etkilenme ihtimali bulunana çocuklar açısından yaşamlarında karşılaşabilecekleri olumsuzluklar en aza indirilmeye çalışılır.
Bundan dolayı da hâkim dava sırasında çocukların menfaatini her şeyin önünde tutarak karar alır. Velayetin Kapsamına Hangi Konular Dahildir ? Sorusu da boşanma kararının ardından eşlerin merak edecekleri arasında yer alır. Velayet çocuğun kimde kalacağı ve diğer ebeveyni hangi zaman aralıklarında görebileceğini belirleyen kuralları kapsar. Velayete karar verilirken ana babanın koşulları dikkate alınır.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir ? Sorusunun yanıtı ise hâkimin takdir yetkisindedir. Bunun yanı sıra hâkim velayete karar verirken ana babanın koşullarını dikkate alacaktır. Annenin haysiyetsiz bir yaşam sürmesi, velayeti istememesi gibi birçok neden çocuğun velayetinin babaya verilmesinde etkili olabilmektedir. Velayet verileceği zaman çocuğun koşulları ve yararı da göz önünde bulundurulacaktır.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir ?
Boşanma davaları sonuçları açısından yıpratıcı dava türleri arasında yer alır. Bu tür davalarda hâkim dava sürerken tedbir nafakasına hükmedebilir. Eşlerden birinin ve çocukların zor duruma düşmemesi için hükmedilen bu nafaka dışında da iştirak ve yoksulluk nafakası olarak adlandırılan nafaka türleri vardır. Boşanma davalarında nafaka konusu gibi velayet konusu da eşler arasında sorun olabilir. Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir ? Eşlerin yanıtını arayabilecekleri konulardandır.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir ? Araştırıldığında hâkimin karar verirken tarafların durumunu dikkate aldığı görülmektedir. Anne velayeti istemezse ya da annenin haysiyet dışı bir yaşamı olması durumunda velayet babaya verilebilir. Annenin sağlık sorunları varsa, kısıtlı ise ya da cezaevindeyse de velayeti baba alabilmektedir.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir mi ?
Boşanma davaları her iki taraf açısından da istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Tarafların yaşamlarında meydana gelen değişiklik çocukları da etkiler. Çocukların durumu hakkında karar verilirken ise mahkeme onların üstün yararını gözeterek hareket eder. Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Verilir mi ? Merak edilirken baba da çocuğun velayetini alabilir. Koşulların sağlanması durumunda anne kadar babanın da velayet hakkı bulunmaktadır.
Boşanma Davasında Çocuğun Velayeti Babaya Nasıl Verilir ? Çocuğun velayetinin babaya verilmesi çeşitli sebeplerle olabilir Annenin kısıtlı olması, cezaevine girmesi, sağlık durumunun kötü olması gibi nedenlerle velayet babaya verilebilmektedir. Bunun yanı sıra annenin haysiyetsiz yaşam sürmesi veya velayeti istememesi durumlarında da baba velayeti alabilmektedir. Hâkim velayet konusunda karar verirken takdir yetkisini kullanır. Ayrıca eşlerin durumlarını da göz önünde bulundururken çocuğun üstün yararına göre hareket eder.
Özel bir durum olmadığı sürece, annenin ölmesi veya çocuğa bakamayacak engelinin bulunması gibi durumlarda 7 yaş üzerindeki çocukların babaya verilmesi söz konusudur.
2-5 yaş aralığındaki çocuklar babada yatıya kalabilir.
Çocuğun özel bakım gerektirmesi sebebiyle 6-7 yaşına kadar olan bebeklerin ve çocukların belayeti anneye verilmektedir.