İçindekiler
İşçi sigortalı olarak çalışmasına rağmen işverenin SGK’ya bildirmediği ya da eksik bildirdiği dönemler için bu dava açılabilir. Hizmet Tespit Davası Nedir ? İşçinin işveren tarafından çalıştığı sürenin SGK’ya bildirilmediği durumlarda açılan bir davadır. İşçi vefat ettiğinde de bu davayı hak sahipleri açabilir. Bu dava işverene ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na karşı açılır.
Tahliye davası nedir ? Konusu da birçok kişi için yanıtı aranan sorular arasında yer alır. Bir yer kiralandığında mülk sahibi ile kiracı arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklarda kiracının kiralananı tahliye etmesi için dava açılması gerekir. Bu davalar tahliye davası olarak adlandırılır.
Hizmet Tespit Davası Kazanılırsa Ne Olur ?
Hizmet tespit davası işverene karşı açılan bir davadır. İşçi sigortalı olarak çalıştığı işte işveren tarafından SGK kurumuna eksik bildirim yapılmışsa bu sürenin tespiti maksadı ile hizmet tespit davası açabilir. Hizmet Tespit Davası Kazanılırsa Ne Olur ? İşçi bu davayı işverene karşı açar ve İş Mahkemesi’ne başvurur. İşçinin davayı kazanması durumunda işçi ödemediği dönemlere ait primleri ödemekle yükümlü olur. Ayrıca yasal faizleri de öder. Bunun yanı sıra SGK ve Vergi dairesinin de ceza kesmesi durumunda cezayı da ödemek zorunda kalır.
Hizmet Tespit Davası Nedir ? Dava açıldığında işçinin çalıştığı yerde çalıştığına dair delil niteliği taşıyan hukuki her tür kanıt mahkemeye sunulabilir. Maddi deliller arasında SGK kayıtları, işveren kayıtları, banka kayıtları gibi belgelerden yararlanılabilir. İşçinin vefatı söz konusu olduğunda ise yakınları tarafından bu tür davalar açılabilmektedir. İşçi işverenin bu konudaki eksikliklerini hukuk yolu ile tespit ettirdiğinde işveren eksik yatırdığı primleri ödemekle yükümlü olur.
Hizmet Tespit Davası Kaç Yıl Sürer ?
Hizmet tespiti davası açılırken dava zamanaşımı süresi göz önünde bulundurulmalıdır. Bu dava hizmetin bitiminden itibaren 5 yıllık süre içinde açılmalıdır. Beş yıllık sürenin geçilmesi hak düşürücü sürenin aşılması demektir. Hizmet Tespit Davası Kaç Yıl Sürer ? Bu tür davalarda kapsama bağlı olarak neticelenme sürelerinde farklılık olabilir.
Hizmet Tespit Davası Nedir ? Bu davalar İş Mahkemesi’ne açılır. İş Mahkemesi’nin olmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemelerine dava açılabilir. Davayı kazanan işçi için hesaplama yapılırken aylık toplam kazançları ve prim ödeme gün sayıları dikkate alınır. Ayrıca işveren yasal faizleri ile birlikte eksik yatırdığı primleri ödemek zorunda kalır.
Hizmet Tespit Davası SGK Taraf mı ?
Hizmet tespit davaları işverene karşı açılan davalardır. Hizmet Tespit Davalarına SGK Taraf mı ? Merak edilirken bu davalar davacı işçi açısından sigortasız olarak çalıştığı günlerin tespiti için işverene ve SGK kurumuna karşı açılır.
Hizmet Tespit Davası Nedir ? İşçinin işverene ve SGK’ya karşı açtığı bu davalarda SGK’ya bildirilmeyen hizmet sürelerinin tespit edilmesi amaçlanır. İşverenin SGK’ya eksik ya da yanlış bildirim yapması durumunda hizmet tespit davası açılır. İşçi uğradığı hak kaybı karşısında dava açma hakkına sahiptir.
Hizmet Tespit Davası Hangi Durumlarda Açılır ?
Hizmet Tespit Davası Hangi Durumlarda Açılır ? Merak edilirken bu dava işçinin uğradığı haksızlıklar karşısında açılır. İşveren işçinin çalıştığı gün sayısını eksik veya hatalı bildirdiğinde, sigorta primini az ödediğinde işçi haklarının iadesini talep edebilir. Bu durumda da davacı olarak işveren ve SGK’ya dava açar.
Hizmet Tespit Davası Nedir ? Bu dava işverene ve SGK’ya karşı açılır. İşçi davayı kazandığında talep edilen yıllara ait sigorta primleri işverence ödenir. Sigorta primlerinin yanı sıra yasal faiz de işletilir. İşverene SGK ve vergi dairesi ceza da kesebilir. İşçi davayı İş Mahkemesi’ne açar. İş Mahkemesi’nin olmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemelerine dava açılır.
Bu dava işçinin uğradığı haksızlıklar karşısında açılır. İşveren işçinin çalıştığı gün sayısını eksik veya hatalı bildirdiğinde, sigorta primini az ödediğinde işçi haklarının iadesini talep edebilir. Bu durumda da davacı olarak işveren ve SGK’ya dava açar.
Bu davalar davacı işçi açısından sigortasız olarak çalıştığı günlerin tespiti için işverene ve SGK kurumuna karşı açılır.
Bu tür davalarda kapsama bağlı olarak neticelenme sürelerinde farklılık olabilir.