İçindekiler
Hukuk kurallarının varlığı sosyal yaşamın yanı sıra iş hayatı için de gereklidir. Gerek çalışan gerekse iş veren açısından hakların korunması lüzumunda hukuk kurallarına baş vurulur. Kanun koyucu çalışanların yanı sıra iş verenlerin de mağduriyet yaşamaması ve hak ihlallerinin engellenmesi için hukuk kuralları ile düzenleme yapar. Kıdem Tazminatı Şartları da iş yaşamını ilgilendiren konulardan biridir.
İş sözleşmelerinin işveren ile çalışanlar arasında yapılması gerekir. İş sözleşmesinin sonlanması durumunda kıdem tazminatının yürürlüğe girmesi hukuki bir sonuçtur. İşçi ve işveren arasında imzalanan iş sözleşmeleri bittiğinde işverene ait bir sorumluluk olan kıdem tazminatı işçiye ödenir.
İş hukuku kapsamında ele alınan bu konuların dışında da hukuk disiplini ile çözülmesi gereken farklı problemler olabilir. Hukuk kurallarının varlığı toplumsal yaşamda bir gereklilik olarak ortaya çıkar. TCK 158 ise Türk Ceza Kanunu aracılığı ile dolandırıcılık suçlarına yönelik verilen cezaları içeren bir kanun maddesidir.
Kıdem Tazminatı Alma Şartları
Kanunlar aracılığı ile asgari çalışma süreleri belirlenmiş durumdadır. Bu sürenin dolması ve işçi ile işveren arasında imzalanan iş sözleşmesinin sonlanması kıdem tazminatı ödemesinin yapılması için gerekli koşulların oluştuğu anlamına gelmektedir. Kıdem Tazminatı Alma Şartları sağlandığında işveren işçiye çalıştığı süre için bir tazminat ödemekle yükümlü tutulur.
İşçinin aynı iş yerinde bir yıldır çalışıyor olması gerekirken sigortalı olarak hizmet vermelidir. Bu durumda da kanunlarla belirlenen asgari çalışma sürelerinin dikkate alınması gerekir. Bu tür bir tazminat ödemesi işçinin vefatı gerçekleşirse yakınlarına da yapılabilir.
Kıdem Tazminatı Şartları arasında iş sözleşmesinin kanunlarla belirlenen şekilde sonlanması yer alır. İşçi belirli bir hizmet süresi içerisinde çalışmış olmalıdır. Bunun yanı sıra bu hizmet süresinin tamamlanmış olması da gerekir. İş sözleşmesinin iş kanununa uymayan işçi nedeni ile feshedilmesi durumunda kıdem tazminatı alınamazken ayrıca bir iş yerinde en az bir yıl süre ile çalışmış olmak da kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmek için gerekli olan koşullardan biridir.
Kıdem Tazminatı Şartları 2022
Kıdem Tazminatı Şartları 2022 için işçi ve işveren arasında yapılmış olan bir iş sözleşmesine gerek duyulur. İşçi bir işyerinde en az bir yıldır çalışıyor olmalıdır. Çalışanın kıdem tazminatı almaya hak kazandığı durumlarda çalıştığı her tam yılın 30 günlük kısmının brüt ücret üzerinden hesaplanması gerekir. Çıkan sonuç çalışma senesi ile çarpılarak ödenecek tazminat miktarı belirlenir. İşçi kendiliğinden işten ayrıldığında bu hakkını kaybetmektedir.
Kişilerin emekli olmak sureti ile kendi isteği ile işten ayrılması durumunda kıdem tazminatı alma koşullarını taşıdıklarında bu tazminatı alabildikleri görülmektedir. Çalışanla işveren arasında imzalanan iş sözleşmesi uyarınca bu tazminat ödenir. Kıdem Tazminatı Şartları arasında işçinin işinin işveren tarafından sonlandırması da yer alır. Erkekler askere gidecekleri zaman işten ayrılmaları gerektiğinde koşulları taşıyorlarsa kıdem tazminatı alabilir.
Kıdem Tazminatı Alma Şartları 2022
Kıdem tazminatı olarak adlandırılan ödeme işveren tarafından yapılır. İşçinin haksız bir nedenle işten ayrılması durumunda bu tazminat ödenmez. Bunun yanı sıra bir yıllık çalışma süresini dolduran çalışanlar işten ayrılacakları zaman kıdem tazminatı ödenir. Kıdem Tazminatı Alma Şartları 2022 koşulları sağlayan kadın çalışanlar açısından da evlilik gerçekleştiği hallerde alınabilir.
İşveren iş yerini devrettiği takdirde kıdem tazminatı alınamamaktadır. Çalışan kusurlu davranışlarda bulunması nedeni ile işine son verildiğinde bu durumda kıdem tazminatı alma hakkı da yanmaktadır. Kıdem Tazminatı Şartları için işçi ve işveren arasında yapılmış olan bir sözleşmeye gerek duyulur.
Bu sözleşmenin yazılı veya sözlü olması fark etmezken kıdem tazminatı zaman aşımı süresi içerisinde talep edilmesi gereken bir tazminat türüdür. İş akdi feshedildikten sonra bu hakkı kazanan çalışanların 5 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde dava açma hakkı bulunur.
Bir iş yerinde 1 sene çalışmış ve iş yeri sahibi tarafından işten çıkarılmış biri kıdem tazminatı alabilir.
Emekli olmak istemi ile istifa ederse kıdem tazminatı alabilir.