İçindekiler
Boşanma davasının sona ermesi ile birlikte yoksulluğa düşen eşin veya çocukların her ay düzenli olarak aldıkları ödenek nafaka olarak adlandırılır. Nafaka Nasıl Hesaplanır ? Boşanma davası ile ilgili olarak merak edilecekler arasında yer alır. Nafaka türleri de birbirinden farklıdır. Tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası olarak adlandırılan nafakalar çeşitli amaçlarla bağlanır. İştirak nafakası çocukların ihtiyaçlarına göre ayarlanır.
Tedbir nafakası da dava sürerken eşin zorluk yaşmaması için hakimin karar verebileceği bir nafaka türüdür. Yoksulluk nafakası da boşanma davasının ardından az kusurlu ya da kusursuz eşin talep edebileceği nafaka ödeneğidir.
Boşanma davaları eşlerin ayrılma kararının ardından Aile Mahkemesi aracılığı ile görülür. Anlaşmalı ya da çekişmeli olarak görülebilen boşanma davalarında anlaşmalı süreç daha kısa sürede tamamlanır. Çekişmeli davalar ise biraz daha uzun sürer. Boşanma davasında çocukların durumu da gündeme gelir. Boşanma davasında çocuğun velayeti babaya nasıl verilir ? Ayrılmak isteyen eşler için merak edilenler arasında yer alır.
Velayet konusunda karar verilirken birçok kriter dikkate alınmaktadır. Boşanma anlaşma yolu ile gerçekleşirse eşler dava öncesinde bir anlaşma protokolü imzalayarak nafaka, velayet ya da mal paylaşımı gibi birçok konuyu kendi aralarında çözümleyebilir. Eşlerin bu konularda ortak karar verememesi durumunda ise dava süreci çekişmeli bir hal alır.
Nafaka Hesaplama Neye Göre Yapılır ?
Nafaka hesaplaması ile ilgili olarak da sorular bulunur. Buna göre Nafaka Hesaplaması Neye Göre Yapılır ? Konusuna da açıklık getirmek gerektiğinde bu hesaplamalar eşlerin ekonomik ve sosyal koşulları dikkate alınarak yapılmaktadır. Nafaka alacaklısı tarafın yanı sıra bu ödemeyi yapacak olan eşin durumu da bu noktada önemlidir. Farklı nafaka türleri vardır ve yoksulluk nafakası ücreti yoksulluğa düşen eşin boşanma nedeni ile değişen koşullarında düzenleme yapmak amacını güder.
Nafaka Nasıl Hesaplanır ? Konusu boşanma davalarına yönelik olarak en çok merak edilenler arasında yer almaktadır. Boşanma davaları eşlerin eşitli nedenlerle anlaşamadıkları durumlarda açılır. Dava sebebi olarak pek çok gerekçeye dayanılabilir ve ayrılma nedeni ile eşlerden birinin yoksulluğa düşecek olması nafaka ödeneğinin bağlanmasını gerekli kılar. Nafaka bağlanırken iştirak nafakası ya da yoksulluk nafakası olarak belirlenebilir. Boşanma davasının ardından bağlanan bu nafakalardan iştirak nafakası çocuğun ihtiyaçları düşünülerek tespit edilir.
Asgari Ücret Alan Kişi Ne Kadar Nafaka Öder ?
Nafaka ile ilgili olarak bilinmesi gereken konulardan biri de kusurlu olan eşin nafaka talebinde bulunamayacağıdır. Örneğin boşanma davası aldatmaya dayalı olarak açılmışsa bu durumda aldatan eş nafaka davası açamamaktadır. Bu nedenle de yoksulluk nafakasında eşlerin kusur oranlarına göre hareket edilir. Asgari Ücret Alan Kişi Ne Kadar Nafaka Öder ? Sorusunun yanıtı da tarafların sosyal ve ekonomik koşulları dikkate alındığında ortaya çıkacaktır. Asgari ücret alan bir kişinin nafaka miktarı belirlenirken koşulların göz önünde bulundurulması gerekir. Kişinin yaşamını zorlamayacak bir nispette nafakaya hükmedilmesi söz konusu olur.
Nafaka Nasıl Hesaplanır ? Araştırıldığında nafaka davası için eşlerin kusur oranlarına göre karar verileceği görülmektedir. Kusurlu olan eşin nafaka talep etme hakkı bulunmamaktadır. Nafaka davası az kusurlu ya da kusursuz olan eş tarafından açılabilir. Miktarı belirlenirken de tarafların sosyal ve ekonomik koşulları dikkate alınır. Hayat şartları ve ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak nafaka miktarına hükmedilir.
Nafaka hesaplaması ile ilgili olarak tarafların durumlarına bağlı hareket edilecektir. Maaş üzerinden belirli bir miktardan söz edilmesi doğru olmaz. Hâkim hesaplama yaparken birçok kriteri göz önünde bulundurarak hareket eder. Nafaka davası boşanmanın gerçekleşmesinin ardından açılan bir davadır.
Asgari ücret alan bir kişinin nafaka miktarı belirlenirken koşulların göz önünde bulundurulması gerekir. Kişinin yaşamını zorlamayacak bir nispette nafakaya hükmedilmesi söz konusu olur.
Bu hesaplamalar eşlerin ekonomik ve sosyal koşulları dikkate alınarak yapılmaktadır. Nafaka alacaklısı tarafın yanı sıra bu ödemeyi yapacak olan eşin durumu da bu noktada önemlidir.